Varukorg

Tips gällande vård av läderprodukter


Läder är inte bara slitstarkt och har lång livslängd. Det blir dessutom bara snyggare med åren, förutsatt att du sköter om och vårdar det någorlunda.

 

Vad gör man om läder blir blött?

Det viktigaste är att det får torka långsamt, låt det ske i rumstemperatur. Försöker du torka det snabbt med hjälp av en värmekälla eller liknande kommer det förändra ytlagret på lädret till det sämre. Fula rynkor och sprickor är exempel på vad du kan vänta dig om du försöker värma upp lädret. Se också till att din läderprodukt befinner sig i den form som du vill att den ska vara när den torkat också. Att hänga upp den så att den tänjs ut mer än du vill den ska vara uttänjd är alltså inte att rekommendera

Vad gör man om läder blir torrt?

Gnid in något som återfuktar lädret, som en kräm, vax eller liknande som är lämplig avsedd för läder. Om du vill behålla färgen så se till att den är klar och genomskinlig.

Vad gör man om läder blir smutsigt?

Använd en trasa fuktad med endast vatten. Undvik tvål och liknande. Har du fått en riktigt allvarlig fläck så använd medel specifikt avsett att ta bort fläckar på läder.